Blíží se doba letní dovolené a grilování
Setkání s přáteli nebo rodinou u příležitosti oslavy narozenin, svátku a jiných oslav je příjemným zážitkem. Pokud i vy patříte mezi milovníky grilování a posezení, určitě se dobře připravíte.
Základem je nakoupit kvalitní maso, které se díky přírodní úpravě nad ohněm stane gurmánskou lahůdkou, grilovaná zelenina jako příloha je vynikající a pro mlsné jazýčky můžete připravit grilovaný sýr. Grilování ryb je pak samostatná disciplína, která skýtá další chuťové rozkoše.
Na jakém dřevu je nejlepší grilovat?
V případě, že si chcete grilování užít, je volba dřeva důležitější, než si myslíte. Nikdo nemá rád kouřovou clonu, která se plíží po pozemku, rozkašle nejen děti a obtěžuje i okolí. Tento nepříjemný dým většinou způsobí mokré nebo znečištěné dřevo.
Pokud si chcete grilování užít, používejte řádně vyschlé dřevo na gilování nebo uzení. To jediné vám zaručí, že žár bude dostatečný a při hoření nedojde k dýmení. Grilovat se má v žáru, ne dýmu a plamenech.
Ke každému masu se hodí jiný druh dřeva
- na červené maso se hodí jabloň, ořech nebo dub, tyto druhy dřeva dodají masu tu správnou kouřovou chuť
- na drůbež můžete použít dřevo z olše, jabloně nebo moruší
- u uzenin, klobás, brambor … je jedno, jaké dřevo použijete
- při grilování ryb použijte ovocné dřevo, nejlepší je třešeň, nebo olše
Nezapomínejte
- na rozpálení dřeva nepoužívejte benzín, pepo, použitý olej…
- na trhu existuje spousta vhodných podpalovačů
- žár je lepší než plameny
- při grilování používejte na syrové a hotové maso jiné nářadí, zabráníte bakteriálním nákazám
Přejeme všem dobrou chuť a příjemnou zábavu na grilovačce.